28 maja 2015

Wegeburgery doskonałe, z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.

Są takie dni kiedy czasu brak, wszystko w biegu i szybko, a zjeść coś trzeba. Wtedy na ratunek przychodzą wegeburgery. Domowy fastfood, jednak smaczny i zdrowy. Raz zrobione wegeburgery mogą posiedzieć parę dni w lodówce, a jeżeli chcecie je zachować na zaś, można je śmiało zamrozić. Sprawdzą się też doskonale jako kanapka do pracy czy na piknik.

Dziś gotujemy wegeburgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.



Będziemy potrzebowali:

Kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
Fasola czerwona (sucha) 1 szklanka
Czosnek 1 ząbek
Mąka razowa 3-4 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
Asafetyda 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżeczka
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Kminek mielony 1/2 łyżeczki
Olej roślinny (oliwa z oliwek)  1-2 łyżki do smażenia

Bułki do burgerów, pomidor, ogórek, ser, sałata, cebula i co tam jeszcze lubicie.

Gotujemy:
Kaszę i fasolę gotujemy i dajemy wystygnąć. Następnie wrzucamy wszystko do miski albo blendera i blendujemy. Kroimy czosnek. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy go, aż się zarumieni. Dodajemy do naszej zblendowanej masy. Mieszamy i dodajemy przyprawy i mąkę. Sprawdzamy konsystencję, jeżeli jest zbyt płynna dodajemy trochę więcej mąki.  Formujemy nasze burgery i smażymy je na patelni na średnim ogniu, do momentu aż się zarumienią.

Rozcinamy na pół nasze bułki, wypełniamy je ulubionymi dodatkami i naszym wegeburgerem. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz