Dziś gotujemy wegeburgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.
Będziemy potrzebowali:
Kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
Fasola czerwona (sucha) 1 szklanka
Czosnek 1 ząbek
Mąka razowa 3-4 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
Asafetyda 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżeczka
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Kminek mielony 1/2 łyżeczki
Olej roślinny (oliwa z oliwek) 1-2 łyżki do smażenia
Bułki do burgerów, pomidor, ogórek, ser, sałata, cebula i co tam jeszcze lubicie.
Gotujemy:
Kaszę i fasolę gotujemy i dajemy wystygnąć. Następnie wrzucamy wszystko do miski albo blendera i blendujemy. Kroimy czosnek. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy go, aż się zarumieni. Dodajemy do naszej zblendowanej masy. Mieszamy i dodajemy przyprawy i mąkę. Sprawdzamy konsystencję, jeżeli jest zbyt płynna dodajemy trochę więcej mąki. Formujemy nasze burgery i smażymy je na patelni na średnim ogniu, do momentu aż się zarumienią.
Rozcinamy na pół nasze bułki, wypełniamy je ulubionymi dodatkami i naszym wegeburgerem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz