Będzie nam potrzebne:
Mąka - 800gr
Mleko - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Świeże drożdże - kostka 20gr
Cukier - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczka
Olej - 1 łyżka
Masło - do posmarowania gotowych chlebków
Przygotowujemy:
Do szklanki z wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do powstałej mieszanki dodajemy mleko i łyżkę oleju. Odstawiamy na ok 10 min. Przesiewamy mąkę do odpowiednio dużego naczynia, w którym będziemy wyrabiali ciasto. Robimy wgłębienie w naszej mące i pomału wlewamy do niego naszą mieszankę z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Trzeba ostrożnie dolewać wodę aby nie przedobrzyć. Ciasto będzie trochę się lepiło do rąk, ale powinno mieć zwartą konsystencję.
Kiedy nasze ciasto jest gotowe, przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy na około 20 min. Następnie, rozcieramy w dłoniach trochę oliwy i odcinamy kawałek ciasta, taką większą kulkę. Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy ten kawałek tak żeby wyszedł nam placek o grubości ok 4-5 mm.
Rozgrzewamy piekarnik do 250C. Rozkładamy nasz chlebek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 5-7 min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy masłem, póki są gorące i masło będzie się topiło. Gotowe!
Dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika nakłuć ciasto widelcem. Inaczej może się wybrzuszyć i powstaną bardziej chrupiące kawałki. Chlebki można podawać w całości, albo pokrojone na mniejsze kawałki.
Prawdopodobnie porcja ciasta z tego przepisu będzie całkiem spora i może wam wyjść 5-6 chlebków. Jeżeli akurat tyle nie potrzebujecie, możecie podzielić pozostałe ciasto na porcję, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ja zawsze mam w zamrażalniku kilka takich kulek, które odmrażam, kiedy potrzebuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz